Skip to main content
Τι σημαίνει να είναι κανείς ρηχός;

Τι σημαίνει να είναι κανείς ρηχός;


Ένας ρηχός νους δεν μπορεί ποτέ να γνωρίσει μεγάλα βάθη
Τι σημαίνει να είναι κανείς ρηχός; Ουσιαστικά σημαίνει εξάρτηση: να εξαρτιέσαι από το να σου τονώνουν το ηθικό, να εξαρτιέσαι από εξωτερικές προκλήσεις, να εξαρτιέσαι από άλλους, να εξαρτιέσαι ψυχολογικά από ορισμένες αξίες, από ορισμένες εμπειρίες, από ορισμένες αναμνήσεις.

Όλες αυτές οι εξαρτήσεις δεν κάνουν κάποιο να είναι ρηχός άνθρωπος; Όταν έχω εξάρτηση από το να πηγαίνω σ’ ένα πνευματικό κέντρο κάθε πρωί η κάθε εβδομάδα, για να νιώθω ότι εξυψώνομαι εσωτερικά, για να βοηθήσω ψυχολογικά, αυτό δεν με κάνει ρηχό, επιφανειακό; Αν πρέπει να εκτελώ κάποιες τελετουργίες για να συντηρώ την αίσθηση ότι είμαι ολοκληρωμένος άνθρωπος, αυτό δεν με κάνει ρηχό; Δεν είμαι ρηχός όταν παραδίδομαι σε μια χώρα, σε μια ιδέα η σε μια πολιτική ομάδα;

Σίγουρα όλη αυτή η διαδικασία εξάρτησης είναι φυγή από τον εαυτό μου. Αυτή η ταύτιση με κάτι που το θεωρώ σπουδαιότερο είναι η άρνηση αυτού που είμαι. Αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ αυτό που είμαι. Πρέπει να κατανοήσω αυτό που είμαι και όχι να προσπαθήσω να ταυτιστώ με το σύμπαν, με ένα συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, η με ότι άλλο θέλετε.

Όλα αυτά οδηγούν σε ρηχή σκέψη και από τη ρηχή σκέψη πηγάζει μια δράση που είναι πάντα βλαβερή, είτε σε παγκόσμιο είτε σε ατομικό επίπεδο. Πρώτα απ’ όλα, αποδεχόμαστε ότι κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα και τι σημαίνουν; Δεν τα αποδεχόμαστετα δικαιολογούμε. Λέμε: «Και τι θα γίνει αν δεν τα κάνω όλα αυτά; Θα είμαι χειρότερα. Ο νους μου θα γίνει κομμάτια. Τώρα, τουλάχιστον, αγωνίζομαι για κάτι ανώτερο». Όσο περισσότερο αγωνιζόμαστε, τόσο πιο ρηχοί είμαστε. Και ένα από τα δυσκολότερα πράγματα είναι να δω το τι είμαι. Να αναγνωρίσω ότι είμαι ανόητος, επιφανειακός, ότι είμαι στενοκέφαλος, ότι είμαι ζηλιάρης. Αν δω αυτό που είμαι, αν το αναγνωρίσω, τότε μπορώ να ξεκινήσω από εκεί. Σίγουρα ένας ρηχός νους είναι ένας νους που ξεφεύγει από «εκείνο που είναι». Για να μην ξεφεύγεις, χρειάζεται κοπιαστική έρευνα, άρνηση της ψυχολογικής νωθρότητας.

Η σωστή προσέγγιση ενός προβλήματος δίνει μια εξαιρετική αυτοπεποίθηση, που σας βεβαιώνω ότι μπορεί να κινήσει βουνά- τα βουνά των ίδιων μας των προκαταλήψεων, της διαμόρφωσης μας. Έχοντας επίγνωση ότι ο νους σου είναι ρηχός, μην προσπαθείς ν’ αποκτήσεις βάθος.

Ένας ρηχός νους δεν μπορεί ποτέ να γνωρίσει μεγάλα βάθη. Μπορεί να αποκτήσει πάρα πολλές γνώσεις και πληροφορίες, μπορεί να επαναλαμβάνει λόγια άλλωνξέρετε, όλα τα ψεύτικα συμπράγκαλα ενός επιφανειακού νου που βρίσκεται σε δράση. Αλλά αν ξέρεις ότι είσαι επιφανειακός, ρηχός, αν έχεις επίγνωση της ρηχότητας σου και παρατηρήσεις όλη της τη δράση χωρίς να κρίνεις, χωρίς να καταδικάζεις, τότε γρήγορα θα δεις ότι η ρηχότητα σου θα έχει εξαφανιστεί εντελώς, χωρίς εσύ να κάνεις τίποτα γι αυτήν. Μόνο ένας ρηχός νους αποζητάει επιτυχίες και αποτελέσματα για ψυχολογικά θέματα.

*Δρ. Γιώργος Πισιάρας M.D Ιατρός-Βελονιστής-Παραψυχολόγος Πρόεδρος Παγκύπριου Ομίλου Παραψυχολογίας


Αναζήτηση